birsentezer23.Akbank Caz Festivali’nde canlı canlı, ağlaya sızlaya dinledik Birsen Tezer’i. Sesi, ifadesi, şarkıları… İnanılmaz bir geceydi.

Tanımayanlar için kısa bir intro yapayım:

Müzikle ortaokul yıllarında haşır neşir olmaya başlayan ve çeşitli yarışmalara katılan Birsen Tezer, 1984 yılında ITU Devlet Konservatuarı’na girer ve kanun çalmaya başlar. Okulun bitmesiyle birlikte de profesyonel müzik hayatı başlar Önceleri tek bir gitar kendisine eşlik ederken, zaman içinde grupla sahneye çıkmaya başlar. 1998 yılında Bülent Ortaçgil’in Light albümünde Kimseye Anlatmadım parçasında düet yaparlar ve Ortaçgil şarkılarının coverlandığı albümde Çığlık Çığlığa şarkısını yorumlar.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3G1tI2U6wys

Bu efsanevi konseri canlı dinleyebildiğim için kendimi acayip şanslı hissediyorum. Bülent Ortaçgil 40.yıl Konseri! (2011)
birsentezer6

instagram.com/nilgunyavasoglu

10 yıla yakın bir süre Bodrum’da adından çokça söz ettiren performaslara imza atar. O dönemde kanunuyla Türk sanat müziğinden latine, cazdan popa bir çok tarzı yorumlayan ve büyük beğeni kazanan Birsen Tezer, Cihan isimli ilk albümünü 2009 yılında çıkarır. İkinci Cihan isimli albümünü bu sene (2013) yayınlayan sanatçı, albümlerinde, aralarında Bülent Ortaçgil, Akın Eldes, İlhan Şeşen’in de bulduğu bir çok ünlü müzisyen ve sanatçıyla çalışmıştır.

8 Ekim’de Caz Festivali kapsamında sahne alan Birsen Tezer’e sahnede;  Gürol Ağırbaş bas gitarda, Tunç Öndemir akustik gitar ve vokalde, Emre Tankal elektrik gitarda ve Derin Bayhan perküsyonda eşlik etti.

Konsere Değirmenler‘le başladı Birsen Tezer. Daha sonra akışı seyircilerle belirledi. Yani o “ne söylesek” diye sordu, gelen cevapları da sırasıyla yorumladı. Hepsi birbirinden müthiş şarkılarını söyledi fakat İkinci Cihan albümünde bulunan Boşver‘i öyle bir söyledi ki, herkes feci etkilendi. Ayrıca yine İkinci Cihan albümünde bulunan Delikanlı şarkısını yorumladı ve sonunda şarkıyı Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım ve Ethem Sarısülük’e ithaf etti. Eve döndüğümde, Gezi’de hayatını kaybedenleri düşünerek şarkıyı tekrar dinlediğimde, tüylerim diken diken oldu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Bufc6WgKCMA

httpv://www.youtube.com/watch?v=dN5BlIId2bY

httpv://www.youtube.com/watch?v=RUmLog_eY8E

twitter.com/aslihan7771

İlhan Şeşen ile düet yaptıkları Ne Tuhaf şarkısını Tunç Özdemir’in vokali ve sadece gitarla seslendiren Tezer, devamında iki albümünden de şarkılarını yorumladı ve Def-u Deng grubu inanılmaz performanslarıyla bir kaç parçaya eşlik etti. Tarık Aslan, Burcu Yankın, Fırat Alkış’tan oluşan grup büyük alkış aldı.

Çığlık Çığlığa‘yı her zamanki gibi büyüleyen bir yorumla seslendiren, peşinden ardarda sevilen şarkılarını bizlerle paylaşan Birsen Tezer yaklaşık 2 saat ara vermeksizin sahnede kaldı. Finalde hem tüm ekip, hem Def-u Deng, hem de kanunuyla Aşk Bu Değil‘i yorumladı ve sahneden ayrıldı. Fakat seyirciler alkışlarla tüm ekibi tekrar sahneye çağırınca bir parça daha seslendirdi.

En yakın zamanda yeni bir konserine daha gitmek istediğim Birsen Tezer’in bu harika konserinde bulunabildiğim için çok mutluyum. Bir sonrakine kadar playlistten dinlemeye devam. =)