- Şehir Tiyatroları /
- Yazan: William Shakespeare /
- Yöneten: Kemal Başar /
- Oyuncular: Levent Yılmaz, Hikmet Körmükçü, Selçuk Soğukçay, Müge Akyamaç, Mert Turak, Ece Özdikici, Ersin Umulu, Caner Çandarlı, Kubilay Penbeklioğlu, Selçuk Yüksel, Can Doğan, Mehmet Bulduk, Nevzat Çankara, Nurdan Gür, Hüsnü Demiralay, Özge O’Neill, Selin Türkmen, Serkan Bacak, Bahar Özge Göze, Murat Güreç, Yasemin Güvenç, Hamit Erentürk, Melisa Demirhan, Senem Oluz, Berk Samur /
“Shakespeare’in en tanınmış eseri Romeo ve Juliet’te, İki aile arasında bitmek bilmeyen bir nefret ve düşmanlığın gölgesinde yeşeren büyük bir aşk anlatılıyor. Bu öyküyü bir aşk söylencesine dönüştürerek, temel bir “aşk” imgesi yaratan Shakespeare, bu yolla acımasız toplumsal gerçeklerle gerçek sevgi arasındaki çelişkiyi gözler önüne seriyor. Shakespeare’in büyük aşk tragedyasının temelinde yatan aile düşmanlığı yüzünden, Romeo ve Juliet arasındaki aşk, ancak sevgililerin ölümüyle “ölümsüz” bir kimliğe bürünüyor.”
Şehir tiyatroları son dönemlerde, hemen her sezon en az bir Shakespeare oyunu sahneliyor. Ben de bu oyunları mümkün olduğunca seyretmek istiyorum. Çünkü hem Türk oyuncuların Shakespeare’in o meşhur diyalogu ve duygu yoğunluğu bol oyunlarındaki performansını, hem de klasikleşmiş bu oyunlara yönetmenlerimizin nasıl bir yorum katacağını merak ediyorum.
Yaklaşık üç saat süren Romeo ve Juliet oyunu en merak ettiklerimden biriydi. Zaman zaman uzun süresi nedeniyle yorucu olsa da Romeo ve Juliet’i oynayan Mert Durak ve Ece Özdikici’nin performansları ve enerjileri etkileyiciydi.
Dekoru sade ama fonksiyonel buldum. Tavandan ve duvardan sarkan iplerden oluşan bu dekoru kimi zaman salıncak, kimi zaman saklanılacak bir duvar, kimi zaman ise bir göğüs olarak kullandılar! Oldukça fonksiyonel kullanılan iplerle yapılan tüm görsel oyunlar oldukça yenilikçi ve estetikti. Aynı yenilikçi yaklaşımı kostümlerde ve ışık kullanımında da beklerdim.
Yorgun olmadığınız, kafanızın 3 saat boyunca Sheakspeare dinleyip izleyebileceği bir zaman diliminde izlemenizi tavsiye ederim.