Pina 3D

  • Tür: Müzikal, Belgesel
  • Yapım: 2011, Almanya, Fransa, İngiltere
  • Yönetmen: Wim Wenders
  • Süre: 106 dk
  • Oyuncular: Ales Cucek,  Andrey Berezin,  Bénédicte Billet, Clementine Deluy,  Cristiana Morganti,  Damiano Ottavio Bigi,  Daphnis Kokkinos,  Ditta Jasjfi….

“Pina, Pina Bausch için çekilmiş bir film. Tanztheater Wuppertal Pina Bausch topluluğuyla üç boyutlu olarak çekilmiş bu uzun metraj dans filmi, 2009 yazında ölen büyük Alman koreografın nefes kesen eşsiz sanatını betimliyor. İzleyiciyi bedensel ve görsel olarak büyüleyici bir keşif yolculuğuna ve efsanevi topluluğun sahnedeki yeni boyutuna davet eden Pina, ayrıca dansçıları sahnenin dışında, otuz beş yıldan uzun süre Pina Bausch?un yaratıcılığının yuvası ve merkezi olan Wuppertal şehrinde ve onu kuşatan endüstriyel peyzajda takip ediyor.”

2011 Film Festivali’nin gözde filmlerinden Pina, biletlerin satışa çıktığı gün meşhur kuyrukta beklerken herkesin dilindeydi. Ve satıştan 1 saat sonra gişeden kuyrukta bekleyenlere kötü haber verildi: Pina’nın tüm gösterimlerine biletler tükenmiştir. Yıkılan kalabalıktan biri olarak, filmi ancak vizyona girdiğinde seyrebildim.

Modern dans konusunda çok bilgili değilim fakat izlemeye bayılırım. Win Wenders’in ünlü kareograf Pina Baush anısına yaptığı bu müthiş filmde de 3D’nin katkısıyla inanılmaz danslar izledim.

Şu ana kadar izlediklerim içinde 3.boyutun anlamını ve tadını aldığım ilk film oldu.

Pina’nın dans anlayışını hem öğrencilerinden, hem kendisinin belgesel görüntülerinden yola çıkarak anlatmaya çalışan Wenders, sanatçının uzun yıllarını geçirdiği Wuppertal kentinin caddelerini dansçılar için sahneleştiriyor.

“Dans et,dans et, yoksa yok olup gideceğiz.” diyen Pina’nın dans tutkusunu müthiş kareografilerinde izlemek çok iyiydi. Uzun uzun izlettiren sekanslarda 3D nin etkisiyle gerçek performanslar izlermişcesine etkilendim.

3D izleyebiliyorsanız DVD’sini bulup, dansların keyfine varmanızı tavsiye ederim.

İyi seyirler,